De ce îmi place Bucovina?

_bordei.jpg

În loc de urări, de ziua Bucovinei, voi relua un text pe care l-am distribuit acum patru ani. A fost scris dintr-o inimă mare de bucovinean, de „Mogulul Cuvintelor”, maestrul Casian Balabasciuc:

Nu pentru că m-am născut aici îmi place ţinutul dintre obcini şi nici pentru că de el mă leagă amintiri de o viaţă. Sunt multe alte motive, mai adânci decât apartenenţa la o anume comunitate, decât o anume înţelepciune a locului.
Bucovina îmi place pentru că aici există culori pe care mulţi pământeni nu mai pot să le vadă. Pentru că cerul miroase a răşină, pentru că fâneţele au flori felurite, pentru că păsările nu contenesc să cânte, iar stelele nu cad, ci doar măsoară infinitul.

buc3

Îmi place în Bucovina pentru că aici oamenii te privesc în ochi şi îţi doresc zi bună, chiar dacă nu i-ai mai întâlnit niciodată.  Îmi place  pentru că bătrânii ei mai ştiu să se mire, iar copiii  să se ruşineze. Pentru că vara e parfumată cu iz de fân proaspăt, iar toamna cu miros de otavă; pentru că merele pot fi roşii sau galbene, iar prunele par brumate. Pentru că laptele are gust de păşune înmiresmată şi e păstrat în oale de lut. Pentru că dacă nu desluşeşti într-o zi un zvon de bucium sau de fluier, sigur vei auzi clinchet de clopot ori dangăt de talangă.

buc1

Pentru că în Bucovina caii sunt frumoşi, iar rândunelele mai găsesc streşini sub care să-şi lipească măiestrit cuibul. Pentru că soarele răsare numai dacă sclipeşte roua, ori scânteiază troienele îngheţate.  Pentru că norii nu se opresc niciodată. Pentru că mai există cămeşi şi bundiţe, opinci şi sumane. Pentru că fetele şi feciorii mai ştiu să cânte. Pentru că mai vin brazii la veselie sau la jale. Pentru că mai pleacă berzele. Pentru că mai latră către seară câinii la cirezi, pentru că mai foşnesc pomii în livadă. Pentru că părinţii binecuvântează tinerii înainte de nuntă, iar pruncii  ţipă cât pot la botez.

buc2

Pentru că bunicile mai pot împleti ciorapi de lână, pentru că femeile mai coc cozonaci. Pentru că nimeni nu se întreabă unde o fi raiul. Pentru că ridicându-se de la masă îşi fac cruce mulţumind şi când au mai mult şi când au mai puţin. Pentru că pădurile cu cât sunt mai adânci cu atât sunt mai tăcute. Pentru că apele cu cât sunt mai zgomotoase, cu atât sunt mai puţin adânci. Pentru că în Bucovina sunt hribi dolofani şi afine mari. Pentru că păstrăvii au cele mai roşii puncte pe care le-am văzut. 

Dar cel mai mult îmi place în Bucovina pentru că de aici Dumnezeu nu a plecat niciodată.

(Casian Balabasciuc – De ce îmi place Bucovina?)

10 gânduri despre &8222;De ce îmi place Bucovina?&8221;

 1. Ce frumos!…Va felicit pentru frumoasa descriere!…Recunosc ca am citit printre lacrimi acest text.”Dumnezeu nu a plecat niciodata”,eu insa da!…La Multi Ani Bucovina!…Candva ma voi intoarce la tine!…Te iubesc!…

  Apreciază

 2. TE IUBESC,BUCOVINA! M-am nascut pe plaiurile tale frumos mirositoare,,am simtit in nari mirosul padurii,m-au leganat adierile placute ale naturii crude si prietenoase,am crescut in puritatea divina a muntilor maiestuosi,am simtit iubirea curata a naturii,promit solemn ca am sa ma intorc in bratele tale primitoare,macar ,ca ar fi ultimul lucru pe care-l fac TE IUBESC!

  Apreciază

 3. Am citit maiestritele cuvinte ale lui Casian Balabasciuc pana la ultimul , dar am citit si comentariile . Abia la comentarii m-am cutremurat cuprinzandu-ma fiorii si durerea celor care le-au facut . Ce groaznic este sa-ti fie dor de Bucovina ! Eu nu cunosc sentimentul deoarece m-am nascut si am ramas aici ca sa iubesc cu toata fiinta mea Bucovina !

  Apreciază

 4. Viața mă îndepărtat de Bucovina plaiul meu de suflet plaiul meu de dor dar zilnic mă gândesc la acele versuri care mi sunt potrivite…..fiind copil păduri cutreieram si ma culcam adesea la izvor….De mult de mult a fost ,de o viață eram în clasa a- v- a când am plecat si au trecut peste 40 de ani .De vreo zece ori de atunci am trecut cele trei obcini si tot de atâtea ori am urmat curbele Mestecanisului plecând din zona copilăriei mele Campulung Moldovenesc spre o altă zonă de vis Bazinul Dornelor Pasul Prislop luând o pauză de o noapte în binecunoscutul Lacul Roșu.D dimineața spre casă în Oltenia.Poate reușesc să mai revăd acea Bucovina înainte de finisul vieții.Frumoase locuri.

  Apreciază

 5. Nu am fost in Bucovina dar o cunosc din povestirile soțului meu care murind mi le-a lăsat moștenire si fiind Bucovinean sadea m-a făcut fericita in anii petrecuți împreuna.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s